Concept:

Als ik naar de toekomst kijk, dan vraag ik mijzelf wel eens af hoe de wereld er uitziet. Steden van nu worden steeds meer “smart-cities” en worden steeds voller gebouwd. Het is dus mogelijk dat er over honderd jaar bijvoorbeeld helemaal geen natuur meer over is. De natuur werkt ontspannen, buiten zijn is fijn, maar wat doen we als dat niet meer kan?
Met dit idee in ons achterhoofd zijn we gaan kijken hoe we iets kunnen creëren om de natuur toch bij ons te houden ondanks het er later misschien niet meer is. Wij kwamen met het concept Future Window. Dit is een raam in de toekomst, vergelijk maar met een scherm maar waar je de natuur van hoe het nu bestaat weer kan herbeleven. Het raam geeft je door kleuren, geuren en geluiden het gevoel dat je buiten bent. Het is bedoeld voor binnen, in bijvoorbeeld kantoren of huizen om even een moment van ontspanning te kunnen pakken wanneer nodig.

Future Window:

Als prototype hebben we een projectie laten zien met verschillende abstracte natuurbeelden en geluiden die voor ontspanning zorgen. Voor een echte uitwerking willen we gebruik maken van sensoren die reageren op de persoon, waar de persoon kijkt zal iets gebeuren, komt de persoon dichterbij zal het geluid harder zijn etc.

Feedback:

Hoe ver kunnen we gaan met de sensoren? Kan het bijvoorbeeld ook werken als we gebruikmaken van verschillende gemoedstoestanden en hierop onze beelden aanpassen?
Kan gevoel ook een rol spelen binnen ons concept? Is het mogelijk voor mensen om de natuur aan te raken en dat het daarop reageert, is het mogelijk om er bijvoorbeeld voor te moeten zorgen net als wij nu moeten doen met echte kamerplanten?

Als we het verder konden uitwerken hadden we zeker meer gaan nadenken over hoe dit idee optimaal uitgevoerd kan worden,

Inspiration/references
– Christine Odlund
– Blade Runner movie: sci-fi movie where there doesn’t excist any nature anymore.
– The Hunger Games: Where there is a big display and a person can choose a view with a remote.
– Reconnecting Culture, Technology and Nature (From Society to Heterogeneity) Book by Mike Michael

——————————————————————————————————————————–

“De invloed van de mens op de aarde kan nauwelijks nog worden onderschat. Denk aan klimaatverandering, verstedelijking of genetische manipulatie. Ongerepte Natuur bestaat bijna niet meer. Zeker in Nederland is elke meter land kunstmatig ingericht. Tegelijkertijd is onze technologische omgeving zó ingewikkeld geworden dat er een nieuw soort natuur ontstaat: die is door mensen gemaakt.

Oncontroleerbare financiële crises, files en computervirussen. Terwijl technologie oorspronkelijk werd ingezet om ons te bevrijden van de wilde natuurkrachten, heeft het inmiddels een eigen natuurlijke dynamiek ontwikkeld, die misschien wel net zo wild en onvoorspelbaar is als altijd. Tijd om ons beeld van natuur op te frissen.

Next Nature Network is een nieuwe natuurorganisatie die niet terug, maar vooruit wil naar de natuur. We willen weg van het romantische beeld van een paradijselijke natuur die beter was voordat de mens verscheen. De mens is onderdeel van de natuur. Evolutie gaat door en natuur verandert met ons mee. We willen technologie inzetten voor een natuurlijkere wereld. Want uiteindelijk moeten we misschien niet alleen de panda, maar ook de mens redden.”

– https://www.nextnature.net/filosofie